Vejledning til valg af høreværn

For at opnå optimal sikkerhed og funktion er det vigtigt at vælge det høreværn, der passer bedst til dine behov. De vigtigste faktorer er støjniveauet på arbejdspladsen og arbejdsomgivelserne. Du skal finde ud af, hvilke støjniveauer du eksponeres for, og om du skal kunne høre andre lyde, f.eks. advarselssignaler.

image

Hvis skal kunne bruge hjelm eller anden hovedbeklædning, vil det også have betydning for dit valg. Funktioner såsom Bluetooth og aktiv lytning kan øge både din effektivitet og din arbejdsglæde.

Fastlæggelse af støjniveau

For at få optimal beskyttelse skal du vide, hvilke støjniveauer du eksponeres for. En del maskiner og elværktøjs dB-niveauer står i brugervejledningen eller på en mærkat på produktet. Hvis du for eksempel bruger en motorsav med niveauet 105 dB (A), skal det anbefalede niveau under ørekoppen være omkring 75 dB (A). Det betyder, at du har brug for et høreværn med en dæmpning på omkring SNR 30 dB.

image

Høreværnsmodeller

Hellberg har fire forskellige modeller høreværn. Standardmodellen med hovedbøjle er vores mest populære valg. Hvis du har brug for at kombinere dit høreværn med en hjelm, skal du vælge en model til hjelmmontering. Glem ikke at sikre dig, at den hjelm, du vælger, er godkendt til brug sammen med det valgte høreværn.

Hvis du sætter pris på fleksibilitet, kan høreværn med nakkebøjle eller sammenfoldelige høreværn være det rigtige valg. Høreværn med nakkebøjle kan bruges sammen med sikkerhedshjelme, solhatte og hjelme uden monteringshuller.

Elektroniske funktioner

Sommetider er passive høreværn tilstrækkelige. Hvis du skal bruge høreværn i længere tid, vil funktioner såsom Bluetooth og AM/FM-radio gøre arbejdsdagen en hel del mere behagelig, effektiv og sjov.

Visse omgivelser stiller større krav til beskyttelsesudstyr. Hvis det er vigtigt at kunne høre advarselssignaler eller kommunikere med andre i støjende omgivelser, anbefaler vi på det kraftigste, at du vælger et aktive høreværn med funktionen aktiv lytning og, afhængigt af dine behov, tovejskommunikation. Høreværn med niveauafhængig aktiv lytning gør det muligt at være opmærksom på sine omgivelser og samtidig beskyttet mod pludselig eller uregelmæssig farlig støj. En støjreducerende talemikrofon er også meget nyttig under sådanne omstændigheder.

Anbefalet dæmpning i høreværn

Anbefalet dæmpning i høreværn

Sådan vælger du beskyttelsesniveau

For beskytte dig og din hørelse bedst muligt skal du vælge et beskyttelsesniveau, der hverken er for højt eller for lavt. Disse tjeklister kan være en hjælp:

Overvej et lavere beskyttelsesniveau i følgende tilfælde

  • Eksponeringstiden er under fire timer. Beskyttelsesniveauet er baseret på støjeksponering i løbet af en otte timer lang arbejdsdag. Hvis eksponeringstiden er kortere, bør du overveje at vælge et lavere beskyttelsesniveau.
  • Du skal kunne høre vigtig information (fra kolleger, advarselssignaler osv.). Overvej at vælge et lavere beskyttelsesniveau, eller brug et høreværn med niveauafhængig aktiv lytning.
  • Hvis du har nedsat hørelse. Med hørenedsættelse kan du allerede have svært ved at forstå tale i støjende omgivelser. Brug af høreværn med højeste dæmpning kan gøre det endnu sværere at kommunikere eller høre advarselssignaler.

Overvej et højre beskyttelsesniveau i følgende tilfælde

  • Hvis støjen hovedsageligt består af lavfrekvensstøj, da lavfrekvensstøj kan være vanskeligere at blokere.
  • Hvis du skal kunne bruge anden hovedbeskyttelse samtidig såsom sikkerhedsbriller eller ansigtsmasker. Når høreværn kombineres med denne type udstyr, skal du sikre dig, at funktionen ikke påvirkes negativt.
  • Hvis der er andre støjkilder i nærheden.
  • Hvis du er ikke er sikker, bør du søge yderligere råd og vejledning eller vælge et høreværn med et lidt højere beskyttelsesniveau.